joukkovoima.jpg

Tervetuloa Keskustanaisten kotisivuille

Keskustanaisten Elsi Katainen: Perheet joutuivat hallituspuolueiden pelinappuloiksi

27.1.2015
Suomen keskustanaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Elsi Katainen toivoo, että perheet ja niiden edunvalvojat paneutuisivat huolella puolueiden perhepoliittisiin linjauksiin eduskuntavaaleissa. Katainen viittaa MTV:n tiistaiseen uutiseen SDP:n halusta torpata hallituksen kiistanalainen perhepaketti. Elsi Katainen kertoo olevansa pöyristynyt sekavuudesta, joka velloo hallituksen sisällä suomalaisia perheitä koskevissa asioissa.

Eeva Vesterinen: Kantapään kautta kohti vaaleja

21.1.2015
Vuodenvaihteen jälkeen moni eduskuntavaaliehdokas on käynnistänyt kampanjansa. Kotisivujen linkitykset sosiaalisessa mediassa kasvavat päivä päivältä, mielipidekirjoitukset jonottavat paikallislehdissä, tukiryhmät kokoontuvat suunnittelemaan kevään askelmerkkejä, vihreät teltat seisovat pakkasessa. Kaiken kaikkiaan tuntuu kuin olisimme lämpimämmässä galluppaisteessa, kuin mitä todellisuudessa lämpömittari näyttää.

Marita Jokinen: Jokanainen on tärkeä – yhteistyöllä vaalityöhön!

29.1.2015 14:39:28
Keski-Suomen Keskustanaiset aloittivat eduskuntavaalien vaalityön jo Eurovaalien aikaan. Teimme pohjatyötä erilaisia tapahtumia järjestäen sekä itsenäisesti, että yhteistyöllä muiden Keski-Suomen alueen naisjärjestöjen kautta. Esimerkiksi Minna Canth -juhlan järjestelyissä oli mukana 17 eri naisjärjestöä ja NYTKIS ry:n yhteistyöverkostossa ovat mukana kaikki poliittiset alueen naisjärjestöt. Nytkiksen kanssa toteutettiin mm. maakunnallinen eri puolueiden ehdokkaiden eurovaalien vaalikiertue ja Ensi- ja turvakodille järjestetty ”Naismarkkinat” –varainkeruutilaisuus olivat uusia ideoita, unohtamatta tietenkään Valoa- ei väkivaltaa kulkuetta ja keskustelutilaisuutta. Yksituumaisuus eri puolueiden naisten kesken toimii kun asiat yhdistävät – kirjastojen lakkautusuhka Jyväskylässä väistyi, ehkä juuri siksi, että puolueiden naisjärjestöt ottivat Nytkiksen nimissä voimakkaasti kantaa sivistyksen ja lähipalveluiden alasajoa vastaan.

Omia tapahtumiamme keväällä olivat jo perinteeksi muodostunut kevätkylvö -tempaus ja osallistuminen Likkojen Lenkille naisten tsemppiteltan myötä – teltallamme kävi puolen tunnin aikana melkein 1000 naista – missä muualla omatekoisen marjamehun tarjoaminen saa vastaavan suosion?  Olemme toteuttaneet kaksi kaikille avointa maakuntaan suuntautuvaa päiväretkeä, jotka ovat kaikille avoimia ja joiden kautta saimme innostettua mukaan toimintaan uutta väkeä ja syksyllä järjestimme Jyväskylän satamassa Venetsialaiset yhteistyöllä Jyväskylän ammattikorkeakoulun Tiimiakatemian opiskelijoiden kanssa.

Omaa varainkeruuta on vaadittu aktiiviseen toimintaan ja vaalien alla kampanjoinnin varainkeruuseen. Myyjäisiin osallistuminen, juhannusvihtojen talkoilu ja myynti paikallisiin kauppoihin sekä Keski-Suomen Keskustanaisten oma varainkeruukoru sekä arpajaiset ovat tuottaneet mukavasti. Yritysvierailumme kahden viime vuoden aikana ovat poikineet uusia yhteistyöverkostoja ja olemme saaneet evästyksiä kannanottoihin ja uusia ystäviä. Perinteemme Keskustan naisehdokkaiden omasta televisiomainoksesta saa jatkoa myös huhtikuussa 2015.

Työmme ja näkyvyytemme eri kanavien ja medioiden kautta on laajentunut valtavasti ja uskomme että tämä työ näkyy Keski-Suomessa tulevissa vaaleissa Keskustan naisehdokkaiden äänimäärässä. Emme näy vain vaalien alla vaan monimuotoisesti ja toisiamme kannustaen myös – ja erityisesti – vaalien välillä! Tuomme esiin naisten kokonaisvaltaista osaamista ja mielipiteitä eri foorumeilla. Keskisuomalaista naisenergiaa riittää ja toivomme sen kantavan eduskuntaan saakka.

Näissä vaaleissa naisilla on hyvä tilaisuus antaa äänensä naisille ja tehdä naisehdokkaitamme näkyväksi myös omien verkostojen kautta. Nämä eduskuntavaalit kiinnostavat kaikkia – ”oman ehdokkaan” kehuminen ei ole nyt kiellettyä millään foorumilla. Harrastuspiirit, työpaikan kahvipöydät ja bussimatkat sekä uudemmat sosiaalisen median välineet antavat meille joka päivä mahdollisuuden ”kehua nainen päivässä” – tehdään kehumistyötä tänä keväänä entistäkin laajemmin yhteisen eduskuntavaalimenestyksen eteen! Vaali-intoa ja iloa kaikkiin piireihin!

Marita Jokinen, Keskustanaisten hallituksen jäsen, Keski-Suomen Keskustanaisten puheenjohtaja

 

Sari Palmu: Vaalit tulevat – olemmeko valmiita??

15.1.2015 11:41:09

Ihmiset ovat kautta Suomen huomanneet, että Stubbin hallitus on ajanut Suomen kuilun partaalle. Iso osa suomalaisista haluaa Keskustan puheenjohtajasta Juha Sipilästä seuraavan pääministerin. Sipilä on lunastanut asemansa niin keskustalaisten kuin muidenkin keskuudessa. Hänen asiantuntemuksensa ja aito sekä rehellinen suhtautumisensa ihmisiin ja asioihin on vienyt Keskustan galluppien selkeään johtoon. On muistettava, että yhtään ääntä ei ole vielä annettu. Uskon, että Kokoomus aloittaa taitavan mielikuvapolitiikan teon hyvinkin pian, ja se lähtee hakemaan jatkoa keskittämispolitiikalleen. Uskon, että me olemme valmiita tähän taisteluun, sillä näemme että eriarvoisuus ja pahoinvointi on lisääntynyt Stubbin hallituksen toimien johdosta.

Keskustalla on upeita ehdokkaita ympäri Suomea. Eduskuntavaaleihin on aikaa 95 päivää. Ehdokkaiden ja heidän tukijoukkojensa on kierrettävä kenttää väsymättömästi. Ympäri Suomea tulee järjestää paljon erilaisia vaalitilaisuuksia. Perinteisten puhetilaisuuksien ja paneelien rinnalle on löydettävä uusia toimintamuotoja, joilla voimme tavoittaa liikkuvia äänestäjiä ja ennen kaikkea niitä, jotka aikovat  jättää äänestämättä tulevissa vaaleissa. Uskon, että näissäkin vaaleissa suurin Keskustan haastaja on  nukkuvien puolue. Monet ihmiset ovat pettyneitä, koska asiat ovat menneet tällä hallituskaudella huonompaan suuntaan. Liian moni yritys on joutunut lopettamaan toimintansa tai lomauttamaan työntekijöitään. Ihmisten usko tulevaan on alkanut horjua työttömyyden ja talousvaikeuksien vuoksi. Myös palvelujen karkaaminen  ja keskittäminen isoihin yksiköihin aiheuttavat suomalaisissa tyytymättömyyttä. Yhä lisääntyvä byrokratia asettaa isoja haasteita yritysten toiminnalle ja vaikeuttaa uusien työntekijöiden palkkaamista.

Vaikka lähiruuan arvostus on noussut merkittävästi, maatalouden asema on todella huono. Viljelijöiden tulotaso on jäänyt kustannusten nousun jalkoihin jo vuosia. Myös lisääntyvä byrokratia aiheuttaa paineita viljelijöille. Monet  viljelijät ovat isoissa vaikeuksissa, koska niin maidon kuin lihan sekä  viljan hinta on pohjalukemissa. Lannoitteiden ja muiden tuotantopanosten hinnat ovat nousseet merkittävästi. En ihmettele, että monien tilojen on vaikeata saada jatkajia tällä hetkellä. Toivon, että viljelijöiden usko tulevaisuuteen säilyy, koska uskon, että osa meistä haluaa tulevaisuudessakin syödä puhdasta suomalaista ruokaa.

Entäpä kunnat? Jo pitkään on puhuttu, että kuntien tehtäviä pitää karsia, mutta näin ei ole käynyt. Kuntien harteille on sälytetty yhä uusia tehtäviä. Vaikka mm. eläinlääkintähuollon sekä palo-ja pelastustoimen  hallinnointi on keskitetty isoihin yksiköihin, kustannukset ovat nousseet merkittävästi aikaisempaan verrattuna. Kunnat alkavat olla jo todella ahtaalla. Itseäni huolestuttaa myös tuleva sote. Ne kunnat, jotka ovat hoitaneet hyvin palvelunsa, tulevat saamaan palkinnoksi kustannusten nousun. En yhtään ihmettele, että kriisikuntien määrä tulisi nousemaan, jos suuntaa ei saada käännettyä. Onko se kuitenkaan ratkaisu, että kunnat pakotetaan yhteen? Pienikin kunta voi hoitaa asiansa hyvin ja kustannustehokkaasti.

Suurin häviäjä tällä hallituskaudella on ihan tavallinen ihminen. Eläminen on kallistunut merkittävästi. Perheet pyritään laittamaan samaan muottiin eikä heidän kykyään päättää itse, miten ja missä hoitavat lapsensa arvosteta. Tuntuu, että perheitä pyritään holhoamaan. Perheiden, lasten ja naisten asiat ovat meille Keskustanaisille erittäin tärkeitä. Siksi onkin tärkeätä saada mahdollisimman monta naista tulevaan eduskuntaan. Tähän työhön meitä jokaista tarvitaan!

Sari Palmu, Keskustanaisten varapuheenjohtaja


 

Mari Kerola: Joulurauhaa

17.12.2014 13:54:31

Kynttelikössä syttyy neljäs kynttilä ja Joulu rymyää porstuassa. Elisa leipoo joulupullia ja odottaa kärsivällisesti, että lapset asettelevat rusinat paikoilleen. Eeli keskittyneesti yksi kerrallaan, tarkoin äidin neuvoja seuraten. Saara leteistä karanneet suortuvat jauhoista valkoisenaan, on samassa ajassa tehnyt jo ainakin kymmenen, sata ja miljoona samanlaista, silmät siellä täällä ja suu poskella. Niin erilaisia temperamentiltaan, niin rakkaita molemmat. Hänen ja Aaron lapset.

Äitinsä poissaolevaa katsetta seuraten Saara kohottautuu penkistään ja kurkistaa ikkunasta, "Joko isä tuli?" Pojankin keskittyminen herpaantuu ja hän yhtyy toiveikkaana vastausta kärkkyvään kuoroon. Elisa tokaisee "josko pian" ollen jo kaukana poissa.

Hän kyyhötti pölyisessä komerossa aivastustaan ja itkua pidätellen joulukuusen koristeiden vieressä. Hän ei vielä tänäkään päivänä suostuisi koristelemaan kuusta kultalameilla tai punaisilla palloilla. Niin kovin muisto yhä kylmäsi. Hipihiljaa hän odotti ja samalla kuunteli koko ajan mihin askeleet milloinkin kulkivat. Hän kiitti mielessään, että oli ollut liian laiska rasvatakseen Eelin oven saranoita ja tiesi varmasti kuulevansa jos Aaro avaisi sen oven. Elisalla oli kirkkaana vain yksi ajatus. Jos lyöt itkevää lastani, minä tapan sinut.

Mutta ei Aaro lyönyt. Hän löi vain Elisaa. Väsyneenä, masentuneena yrityksen veloista ja rahahuolistaan. Eikä Elisalla vielä ollut tarpeeksi hyvää syytä lähteä.
Aaro pyysi anteeksi ja rakkaudesta Elisa pysyi hänen rinnallaan. Kehenkä muuhun Aaro väsymystään purkaisi kuin häneen? Alkuun se oli kiukkuilua, kiroilua ja lyhytpinnaisuutta. Ovet paukkuivat ja kerran piti rikottu lasinen ulko-ovi vaihtaa uuteen. Mutta aina nousi uusi aamu ja lupaus paremmasta huomisesta.

Jouluna hän teki raskaustestin ja huomasi odottavansa. Hän ei osannut iloita, ei surra. Hän tiesi mitä Aaro vastaisi jos hän kertoisi ja tiesi, ettei rahat riittäisi. Välipäivinä hän pakkasi kassin, puki Eelin lämpimästi ja soitti taksin vieraasta kaupungista. Taksiin kivutessaan hän ei tiennyt osoitetta, pyysi vain viemään turvakotiin.

Elisalla oli onnea. Lähin turvakoti löytyi 40kilometrin päästä viereisestä kaupungista, sieltä mistä taksikin. Turvakodissa oli sija hänelle ja lapselle ja hän sai vihdoin, jokaista rasahdusta analysoimatta, ajatella. Aaro ei suuttunut, ei tehnyt uhkailemaansa itsemurhaa vaan hän ryhdistäytyi. Pahuutta ei ollut kestänyt liian kauan, etteivätkö he molemmat olisi ymmärtäneet, että yksikin lyönti on liikaa, eikä tehtyä voinut siloitella tekemättömäksi. Aaro meni terapiaan. Aaro teki tarpeelliset ratkaisut henkilökohtaisessa elämässään ja lopetti kannattamattoman yritystoiminnan. Puolet taakasta hävisi samantien. Vaikka jäi velkoja, ratkaisu oli tehty ja suunta selvillä.

Paljon palavereita, sosiaalitoimea, avohuoltoa. Eeli ei ymmärtänyt vielä näistä mitään, Luojalle kiitos, ja Saara sai syntyä jo uuteen kotiin. Aaro alkoi kyläillä heidän luonaan kun Saara täytti vuoden, sitä ennen he tapasivat valvotusti ja tutustuivat toisiinsa uudelleen.

Elisa katsoo usein väsyneitä naisia marketeissa, tapettiin hukkuvia naisia vanhempainilloissa, naisia jotka ovat vain häivähdyksiä päivänvalossa ja hukkuvat seinien sisälle. Hän tietää olevansa onnekas. Hän tietää olevansa vahva ja arvokas. Hän tietää mikä merkitys on turvakodeilla, turvaverkostoilla ja tukipalveluilla. Hän on onnekas kun tietää niistä ja rohkenee niihin luottaa.


Tarina on fiktiivinen, mutta ei tavaton. Yhteiskunnan luomaa turvaverkostoa tarvitaan, siihen osoitettavien määrärahojen ja resurssien on oltava riittävät. Meidän kaikkien tulee perheväkivallasta puhua, levittää tietoa ja mahdollistaa turvaverkoston ylläpito. Joulu, tai elämä muutoinkaan, ei ole kaikissa kodeissa yhtä auvoa. Siitä huolimatta sen kehyksissä roikutaan vaikka hampaat irvessä, ikenet veressä ja silmät mustana. Joskus joulun, perhejuhlan, jälkeen joku rohkea ottaa yhteyttä turvakotiin. Joku toinen saa sinne kyydin virkavallalta.

Pidetään yhdessä huoli, että heillä on paikka jonne mennä. Ja muistetaan, että me jokainen olemme sitä yhteiskunnan tukiverkkoa. Kohdataan ihmiset vaikeuksissaan ilman häpeän ja syyllistämisen taakkaa. Avataan sydän ja ovet joka hetki, kun lähimmäinen hädässä kynnyksellämme odottaa.

Turvallista Joulua.

Mari Kerola, Keskustaisten hallituksen jäsen, Keski-Pohjanmaan Keskustanaisten puheenjohtaja

 

Lapin Keskustanaiset: Naiset rohkeasti päättämään

16.1.2015 Lapin keskustanaiset kannustavat naisia ottamaan vastaan merkittäviäkin päättäjien tehtäviä. Nyt tammikuussa on jaossa useassa kunnassa valtuuston ja hallituksen puheenjohtajan paikat. Lisäksi lähiaikoina päätetään uusien kirkkovaltuustojen ja seurakuntien eri elimien puheenjohtajien paikoista.

Suomen Keskustanaiset hakee kahta korkeakouluharjoittelijaa keväälle 2015

3.12.2014 Suomen Keskustanaiset etsii kahta korkeakouluharjoittelijaa keväälle 2015. Harjoittelun kesto on kolme kuukautta ja se on täysipäiväinen. Toivomme, että harjoittelijalla on mahdollisuus harjoittelutukeen, jolloin harjoittelusta maksettava korvaus muodostuu korkeakoulun maksamasta harjoittelutuesta (2kk) ja sen lisäksi maksettavasta erikseen sovittavasta työnantajan osuudesta. (n. 1100 euroa/1 kk). Otamme kuitenkin huomioon myös hakemukset ilman harjoittelutukea.

Avain-lehti

 
Avain_4_14_kansi.jpg
 

Avain-lehti, erilainen naistenlehti
Tutustu, ihastu ja tilaa!
Osallistu

KOL_logo.jpg

KENU_logo.jpg

Kerttu.jpg

Nytkis.jpg

Keskustanaiset verkossa