joukkovoima.jpg

Tervetuloa Keskustanaisten kotisivuille

Keskustanaisten puheenjohtaja Elsi Katainen: Mistä iloa koulutyöhön?

21.8.2014
"Kohta minua ei enää kiusata". Tuo viesti jäi 14-vuotiaan nuoren viimeiseksi ennen itsemurhaa pienessä pohjoissavolaisessa kunnassa, kolme-neljä vuotta sitten. Puoleen vuoteen ei yhtään ystävää, joka päivä pelkoa ja ahdistusta.

Keskustan naisehdokkaat: Kohti tasa-arvoista Eurooppaa

11.5.2014
Keskustan naisehdokkaat toivovat ihmisten äänestävän vilkkaasti tulevissa vaaleissa. Viisi vuotta sitten äänestysprosentti oli alhainen vain 40,3. Äänestäminen on erittäin tärkeää, sillä Euroopan parlamentti päättää monista ihmisten arkipäivää koskettavista asioista. Euroopan kehitys tarvitsee naisnäkökulmaa kaikille politiikan osa-alueille niin talous-, ulko-, energia- kuin työllisyyspolitiikkaan. Tällä kaudella naisparlamentaarikkoja on ollut vain 35 prosenttia kaikista europarlamentaarikoista.

Elsi Katainen: Lapsiperheet hallituksen jyrän alle!

18.9.2014 21:41:07

Tällä viikolla eduskunta käsittelee hallituksen ensi vuodelle tekemää budjettiesitystä. Siinä on monia epäkohtia, mutta yksi suurimmista on pieni- ja keskituloisten hyvinvoinnin perustan murentaminen. Keskustan eduskuntaryhmässä tehtiin laskelma siitä, miten paljon tavallinen työssäkäyvä kahden lapsen perhe budjetin myötä häviää. Eilen mediassakin paljon julkisuutta saaneen laskelman lopputulos on melkein tuhat euroa. Sitä ei millään voi hyväksyä! Suomen valtion talous on saatava nousuun työllisyyden lisäämisellä, yritysten, viennin ja kotimaisen työn tukemisella, ei pieni- ja keskituloisten selkänahasta!
 
Oikeudenmukainen perhepolitiikka lisää kestävää hyvinvointia. Lapsiperheet ovat ottaneet kovia iskuja vastaan tällä vaalikaudella, alkaen lapsilisien ja pienten lasten kotihoidon tuen leikkauksista, jatkuen asumisen ja elämisen kustannusten nousuun. Kotihoidon tuen leikkaus on syytä perua tässä budjettiesityksessä. Tukiajan kiintiöinti äidin ja isän kesken on eriarvoistavaa ja vastuutonta – ei voida olettaa, että yhtäkkiä kummallakin vanhemmalla on näinä aikoina työ, johon palata! Entä mikä onkaan yrittäjäperheiden tilanne, joissa toinen vanhemmista saa elantonsa omasta yrityksestä? Perheet eivät ole standardimalleja, vaikka se niin hyvin kokoomukselle sopisi.
 
Lapsilisien leikkaus koskee jo hyvinvointivaltion ytimeen. Sille vaihtoehdoksi keskusta on esittänyt muun muassa tupakkaveron korottamista. Lapsilisien toivossa lapsia ei tietenkään saada, mutta tuki on korvaamaton apu pienten lasten ja nuorten vanhempien, ja vaikkapa yksinhuoltajien ja opiskelijoiden perheissä, joissa usein on tiukkaa.
 
Ensi vuoden budjettiesityksessä lapsilisäleikkausta ei peruttu, mutta sitä korvaamaan asetettiin monimutkainen lapsivähennys. Lapsivähennys ei kuitenkaan täytä tehtäväänsä, sillä ensinnäkään se ei kompensoi koko menetystä. Toiseksi, se ei edes koske kaikkein pienituloisimpia perheitä! He kun eivät tienaa sitä vertaa, että verotuksesta voisi jotakin vähentää. Tämänkin ymmärtäminen on tunnetusti ollut kokoomukselta hukassa.
 
Yhtä kaikki, perheiltä ja pienituloisilta leikkaaminen on ideologinen valinta. Tukien leikkaamisen ajatellaan kannustavan, mutta joskus se on päinvastoin. Perhepolitiikan on oltava johdonmukaista ja pitkälle tähtäävää. Kuten MLL hyvin huomauttaa, lakiuudistusten hyvätkään tavoitteet eivät toteudu, ellei niiden edellytyksistä pidetä huolta. Riittävät resurssit on taattava, ja paras toimintatapa etsittävä. Esimerkiksi varhaiskasvatuslaissa on pidettävä huoli pienistä ryhmäkooista, ja nuorisotakuussa opiskelupaikkojen riittävyydestä.
 
Keskusta on lukuisia kertoja vaatinut matalan kynnyksen palveluja ja varhaisia tukimuotoja takaisin lapsiperheille. Niillä voidaan ehkäistä niin inhimillisesti kuin rahallisestikin valtavan kalliita kustannuksia jatkossa. Vain hyvinvoivista lapsista kasvaa hyvinvoivia aikuisia, jotka kannattelevat tätä yhteiskuntaa. Haitari hyvin -ja pahoinvoinnin välillä kasvaa, toivottavasti yhteys ei repeä kokonaan.
 
Elsi Katainen
Suomen Keskustanaiset, pj

 

(Kirjoitus on julkaistu Suomenmaassa 17.9.14)

Pauliina Maukonen-Kärkkäinen: Lapsiystävällisyys kunnassa on arvovalinta

18.3.2014 15:44:22

Maukonen_Kärkkäinen syksy 2012.jpgJos hallitus saa tahtonsa läpi, lapsilisät jäädytetään kolmeksi vuodeksi nykyiselleen. Seuraava korotus olisi mahdollinen vasta aikaisintaan 2016. Perheiden ruokalaskut  kasvavat entisestään, kun arvonlisäverotusta kiristetään. Monen nuoren lapsiperheen suosima edullinen vuokra-asuntotuotanto on täysin jäissä asuntoministeri Krista Kiurun (sdp) lupauksista huolimatta. Puhumattakaan siitä, että sosiaalidemokraatit lupasivat viime kuntavaaleissa kaikille ilmaisen lasten päivähoidon, joka osoittautui puhtaaksi vaalikikaksi.

Kuinka ahtaalle lapsiperheet on tarkoitus ajaa? Saatikka yksinhuoltajien perheet, joita säästöt koskevat tuplaten ja kun kotiapuakaan ei ole enää monessakaan kunnassa saatavilla?

Hallituksen perhevastaiset päätökset näkyvät suoraan niin perheiden arjessa kuin myös kuntien taloudessa. Suurin vaikutus niillä on kuitenkin lasten ja nuorten tulevaisuuteen. Kuntapolitiikkaan kaivataankin kipeästi perhepoliittista kokonaisnäkemystä.

Lapsirikkaimpien kuntien kuten oman kotikuntani Muuramen päätöksenteon välineeksi sopisi hyvin lapsi- ja perhevaikutusten arviointi samaan tapaan kuin sukupuolivaikutuksia tai yrittäjyysvaikutuksia arvioidaan. Arvioinnin tarkoituksena olisi miettiä jo ennalta, millaisia vaikutuksia eri päätöksillä olisi nimenomaan erilaisiin lapsiperheisiin.

Esimerkiksi kumpi on perheystävällisempää: pieni lähikirjasto vai keskuskirjasto yhden tai kahden bussimatkan  päässä tai useita pienempiä ryhmäperhepäivähoitopaikkoja vai yksi iso ja kallis keskuspäiväkoti?

Asiat ja päätöksenteko ovat juuri niin yksinkertaisia, kuin niiden halutaan olevan. Kyse ei ole vaikeasti ymmärrettävästä rakettitieteestä, vaan lapsiystävällisistä arvoista ja ennen kaikkea perhepoliittisesta tahdosta.

Kunnallisvaalit ovat arvovaalit: Perheiden puolesta keskusta.

Elsi Katainen: Turun tunnelmassa kohti vaaleja!

16.6.2014 Turun puoluekokous on nyt takanapäin, ja on aika siirtää katse ja yhtenäinen voimamme kohti ensi kevään eduskuntavaaleja. Turun tunnelma oli vertaansa vailla – se kantaa meitä pitkälle!

Keski-Suomen Keskustanaiset: Kahdeksan prosentin leikkaus valtion keskushallinnon budjettiin lapsilisien sijaan!

23.4.2014 Hallitus ahdistaa säästöillään jo muutenkin tiukoilla olevien lapsiperheiden asemaa. Lapsilta otetut säästöt ovat jo näkyneet pitkään neuvolapalvelujen vähentymisenä, koulujen määrärahojen niukkuutena sekä liikunta- ja leikkipaikkojen alasajoina. Kotirintamalla huono talous on varmasti koskettanut monia ja monia perheitä. Kun perheiden toimeentulo on usein tarkkaan laskettua, pienetkin muutokset joihin ei ole osattu varautua kuten työttömyys tai lapsilisien leikkaukset, koskevat ja kipeästi.

Avain-lehti

 
Avain_2_2014_kansi.jpg
 

Avain-lehti, erilainen naistenlehti
Tutustu, ihastu ja tilaa!
Osallistu

KOL_logo.jpg

KENU_logo.jpg

Kerttu.jpg

Nytkis.jpg

Keskustanaiset verkossa