joukkovoima.jpg

Tervetuloa Keskustanaisten kotisivuille

Elsi Katainen: Mustaa perhepolitiikkaa

6.2.2015
Kokoomusjohtoinen hallitus perääntyi kotihoidontuen pakkokiintiöinnistä vanhempien kesken. Hyvä, että järki vihdoin voitti. Perheet ja monet asiantuntijat ovat Keskustan tavoin vastustaneet pakkokiintiöintiä.

Elsi Katainen: Suunnanmuutos perhepolitiikkaan

3.2.2015
Päättyvä vaalikausi on ollut surullinen perheiden ja heidän toimeentulonsa kannalta. Perheiden tarvitsemista kuntapalveluista on leikattu. Pienimmät äitiys-, isyys- ja vanhempainrahat jäädytettiin. Lapsilisiä leikattiin. Nyt hallitus on viemässä perheiltä valinnanmahdollisuuden kotihoidontuen pakkojakamisella.

Raija Kivilahti: Ikäihminen arvokas osa yhteisöä

26.2.2015 17:43:25

39116.jpg.jpgViime vuoden vanhusten viikon teemana oli Arvokas vanhuus on ihmisoikeus – AINA. Sain siitä ajatuksen kirjoittaa muutaman sanasen ikäihmisten asioista näin eduskuntavaalien alla.

Ikäihmiset miettivät arkeensa liittyviä tavallisia asioita. Heidän ajatuksensa keskittyvät ensisijaisesti terveyteen, yksinäisyyteen, turvalliseen arkeen ja moniin muihin arkipäivän aisoihin. Huoli turvallisesta ja terveestä vanhuudesta, mieluiten omassa kodissa on ajatuksista päällimmäisenä. Yhteydenpito ympäri maata ja ympäri maailmaa suviin perheenjäseniin on tänä päivänä helpompaa uusien teknologian keinoin. Mutta, toimiiko netti ja laajakaista tasapuolisesti ympäri Suomea?

Miten turvaamme vanhemmillemme arvokkaan vanhuuden? Itse kuljen iäkkäiden vanhempieni kanssa yhteistä matkaa arkipäivässä. Vanhempani ovat etuoikeutettuja, koska heillä on seuraa toisistaan ja asuvat omassa kodissaan. Monella ikäihmisellä ei ole juttukaveria eikä läheisiä tai tuttuja samalla paikkakunnalla. Vanhempani muuttivat kaupunkikeskukseen maalta, on siinä ollut monenlaista totuttelemista uuteen ympäristöön ja elämään.

Ikäihminen tarvitsee monenlaista apua arkipäivään; miten julkinen liikenne kulkee, onko palvelut lähellä asuinpaikkaa, onko terveyspalvelut tarpeeksi saavutettavia, miten ruokahuolto hoituu, jne. Lisäksi huoli suvun nuorimmista kulkee heidän mukanaan läpi elämän.

Lähipalveluiden suhteen monet yhteiskunnan tukimuodot ovat mielestäni hyvin saatavilla. Mutta kuka auttaa ikäihmistä tulkitsemaan Kelan monimutkaisia lomakkeita, osaa käyttää tämän päivän sähköisiä terveyden huollon palveluihin?

Mistä vireyttä arkipäivään?

Keskustelukerhot, liikunta ja sosiaaliset kontaktit tuovat arvokkaan lisän arkipäivään.
Mielestäni meidän tulisi kehittää vapaan sivistystoiminnan puolelle uuden oppimisen kursseja, luentoja, retkiä ja tapahtumia. Kotikaupunkini kansalaisopistossa ikäihminen voi oppia kieliä, tutustua netin käyttöön ja digikuvaukseen sekä tehdä käsillään vaikka puutöitä. Naapuripalstan rouva siirtolapuutarhasta meni eläkkeelle jäätyään digikuvauksen kurssille. Oma isäni opetteli tietokoneen käyttöä ja ryhtyi kirjailemaan omaa historiikkiaan muistoksi jälkipolville.

Televisio ja radio ovat mukana monen ikäihmisen arkipäivässä. Minäkin saan poliittisen katsauksen maailman tilanteesta, koska vanhempani ovat ahkeria uutisten seuraajia. Mutta, ovatko nämä onnistuneimpia kohtaamisia? Monet ikäihmiset jäävät kotiin ilman turvaverkkoa ja keskustelukumppania. He ovat yksinäisiä, eivät uskalla lähteä kohtaamaan ihmisiä ja osallistua yhteisön toimintaa. Mitä tähän evääksi?

Kolmannen sektorin toimintamuodot tuovat osaltaan tilapäistä apua. Pelkkä kansalaisjärjestötoiminta joka voi olla mm. vapaaehtoistyötä, ryhmätoimintaa, tukihenkilö- ja muuta vertaistukitoiminta ja vaikkapa puhelinpäivystystä. Esimerkkinä tällaisista voisi tässä yhteydessä olla vaikkapa tilapäisavun antaminen arjen askareissa, ystävätoiminta tai terveysmittaukset ja ensiaputoiminta. Edelleen asukkaiden hyvinvointia edistävät ja ylläpitävät fyysiseen, sosiaaliseen ja psyykkiseen sekä sivistys- ja luontoympäristöön liittyvät toiminnat sekä kuntalaisten osallisuuden, vaikuttamisen ja yhteisvastuun vahvistamiseen ja sosiaalinen pääoman kasvattamiseen liittyvät toimenpiteet.

Kannustetaan toisiamme tekemään työtä arvokkaan vanhuuden toteutumisessa! Mennään joukolla vaalikentille viemään viestiämme eteenpäin ja kohtaamaan äänestäjiä kasvokkain. Eikä jätetä naapurin rouvia yksin ajatustensa kanssa.

Raija Kivilahti
Suomen Keskustanaisten hallituksen jäsen

(Kuva Keskustan kuvapankki)

 

Mirja Lonka: Pidetään huolta

3.2.2015 13:13:05

kukkia ja laskiainen 01032014 014.JPGTänä päivänä kohdataan monesti välinpitämättömyyttä  niin toisia ihmisiä kuin yhteisiä asioitakin kohtaan.  Tämä asia tuli mieleeni kun ajelin töihin tällä viikolla.  

Kun asun haja-asutusalueella, josta kaupungin keskustaan menee aamuisin vain muutama bussi, niin myöhästyminen parillakin minuutilla pysäkiltä, voi sekoittaa koko päivän.  Niinpä ajelin töihin päin kotikylälläni ja näin jo kaukaa tumman mytyn tien poskessa.  Lähempänä huomasin nuoren kaivelevan puhelinta repusta ja heti ymmärsin, että kello on 7:17 ja bussi on lähtenyt 7:15.  No en voinut pysähtyä risteysalueelle ja loppujen lopuksi en edes pysähtynyt, kun näin  pysäkillä henkilöauton ja   toisen keskustaan päin töihin menevän naishenkilön kävelevän nuoren luo.  Muutama viikko aiemmin oli lehdessä ollut kiitos huolehtimisesta vastaavassa tilanteessa, silloin koulutaksi oli hoitanut bussista myöhästyneen nuoren oikeaan suuntaan.

Minusta välittäminen – toisesta ihmisestä välittäminen kuuluu normaaliin elämään.  Siihen kuuluu yksinäisen asujan ”valojen seuraaminen” eli kun naapurissamme vielä asui iäkkäät ihmiset, niin tiedettiin talossa oltavan hereillä, kun valot paloivat. Pienet auttamiset kuuluvat asiaan esim. menen kauppaan, tuonko sinulle jotakin vai lähdetkö kenties kyytiin.  Tai vaikkapa lumen lakaiseminen rappusilta, jos oma kunto on parempi.

Välinpitämättömyyttä on myös yhteisistä tiloista välittäminen.  Eihän kukaan kotonakaan heitä roskia lattialle, riko tahallaan paikkoja ym.  Tai jos joku asia on yhteinen, niin annetaan vaan olla.  Kyllä sen joku muu hoitaa kuin minä.  Kuitenkin näistä kertyy isojakin summia vuoden mittaan.  Mietitäänpä vaikka jokailtaista lasten leikkipaikkojen sotkemista, joka jossain vaiheessa oli jokapäiväistä luettavaa lehdistä.  Siinä valjastettiin ensin työntekijät käydään nämä paikat läpi heti aamulla ettei lapsille syntynyt turvallisuusriskejä.  Sitten mahdolliset korjaukset päälle.

Minua ainakin ilahduttaa teko vaikka pienen pienikin, kun joku tekee sen sydämestä ja on minusta itsestäkin kivaa ilahduttaa toista pienellä teolla.  Ei sen aina tarvi kummoinen asia, joskus pelkkä kiitos sanakin riittää.

Suomi Kuntoon myös tällä tavoin!  Huolehditaan toisistamme niin kuin pystymme, tarjoamme apua ja otamme vastaan myös.  Huolehdimme osaltamme yhteisistä asioista, tiloista ja tavaroista niin että jätämme ainakin samaan kuntoon missä ne olivat (tai jopa parempaan).  

Tällä viikolla olevan ystävänpäivän kunniaksi voisimme antaa hetken välittämistämme. Se voi olla istahtaminen hetkeksi yksinäisen viereen ja muutaman ajatuksen vaihtaminen, kahvikupillisen ääressä tuttavan kanssa istuminen, kiitoksen ja myönteisen palautteen antaminen työkaverille tai oman perheenjäsenelle.   

Mirja Lonka, Keskustanaisten hallituksen jäsen


 

Marita Jokinen: Jokanainen on tärkeä – yhteistyöllä vaalityöhön!

29.1.2015 14:39:28
Keski-Suomen Keskustanaiset aloittivat eduskuntavaalien vaalityön jo Eurovaalien aikaan. Teimme pohjatyötä erilaisia tapahtumia järjestäen sekä itsenäisesti, että yhteistyöllä muiden Keski-Suomen alueen naisjärjestöjen kautta. Esimerkiksi Minna Canth -juhlan järjestelyissä oli mukana 17 eri naisjärjestöä ja NYTKIS ry:n yhteistyöverkostossa ovat mukana kaikki poliittiset alueen naisjärjestöt. Nytkiksen kanssa toteutettiin mm. maakunnallinen eri puolueiden ehdokkaiden eurovaalien vaalikiertue ja Ensi- ja turvakodille järjestetty ”Naismarkkinat” –varainkeruutilaisuus olivat uusia ideoita, unohtamatta tietenkään Valoa- ei väkivaltaa kulkuetta ja keskustelutilaisuutta. Yksituumaisuus eri puolueiden naisten kesken toimii kun asiat yhdistävät – kirjastojen lakkautusuhka Jyväskylässä väistyi, ehkä juuri siksi, että puolueiden naisjärjestöt ottivat Nytkiksen nimissä voimakkaasti kantaa sivistyksen ja lähipalveluiden alasajoa vastaan.

Omia tapahtumiamme keväällä olivat jo perinteeksi muodostunut kevätkylvö -tempaus ja osallistuminen Likkojen Lenkille naisten tsemppiteltan myötä – teltallamme kävi puolen tunnin aikana melkein 1000 naista – missä muualla omatekoisen marjamehun tarjoaminen saa vastaavan suosion?  Olemme toteuttaneet kaksi kaikille avointa maakuntaan suuntautuvaa päiväretkeä, jotka ovat kaikille avoimia ja joiden kautta saimme innostettua mukaan toimintaan uutta väkeä ja syksyllä järjestimme Jyväskylän satamassa Venetsialaiset yhteistyöllä Jyväskylän ammattikorkeakoulun Tiimiakatemian opiskelijoiden kanssa.

Omaa varainkeruuta on vaadittu aktiiviseen toimintaan ja vaalien alla kampanjoinnin varainkeruuseen. Myyjäisiin osallistuminen, juhannusvihtojen talkoilu ja myynti paikallisiin kauppoihin sekä Keski-Suomen Keskustanaisten oma varainkeruukoru sekä arpajaiset ovat tuottaneet mukavasti. Yritysvierailumme kahden viime vuoden aikana ovat poikineet uusia yhteistyöverkostoja ja olemme saaneet evästyksiä kannanottoihin ja uusia ystäviä. Perinteemme Keskustan naisehdokkaiden omasta televisiomainoksesta saa jatkoa myös huhtikuussa 2015.

Työmme ja näkyvyytemme eri kanavien ja medioiden kautta on laajentunut valtavasti ja uskomme että tämä työ näkyy Keski-Suomessa tulevissa vaaleissa Keskustan naisehdokkaiden äänimäärässä. Emme näy vain vaalien alla vaan monimuotoisesti ja toisiamme kannustaen myös – ja erityisesti – vaalien välillä! Tuomme esiin naisten kokonaisvaltaista osaamista ja mielipiteitä eri foorumeilla. Keskisuomalaista naisenergiaa riittää ja toivomme sen kantavan eduskuntaan saakka.

Näissä vaaleissa naisilla on hyvä tilaisuus antaa äänensä naisille ja tehdä naisehdokkaitamme näkyväksi myös omien verkostojen kautta. Nämä eduskuntavaalit kiinnostavat kaikkia – ”oman ehdokkaan” kehuminen ei ole nyt kiellettyä millään foorumilla. Harrastuspiirit, työpaikan kahvipöydät ja bussimatkat sekä uudemmat sosiaalisen median välineet antavat meille joka päivä mahdollisuuden ”kehua nainen päivässä” – tehdään kehumistyötä tänä keväänä entistäkin laajemmin yhteisen eduskuntavaalimenestyksen eteen! Vaali-intoa ja iloa kaikkiin piireihin!

Marita Jokinen, Keskustanaisten hallituksen jäsen, Keski-Suomen Keskustanaisten puheenjohtaja

 

Etelä-Savon Keskustanaiset: Perhevapaajärjestelmä kaipaa kehittämistä

26.2.2015 Suomea pidetään hyvin tasa-arvoisena maana, mutta palkkaerot miesten ja naisten välillä sekä perhevapaiden käytön epätasainen jakautuminen edelleen huonontavat tilastoja.

Anniina Sippola Keskustanaisten harjoittelijaksi

23.2.2015 Anniina Sippola on aloittanut Keskustanaisten harjoittelijana helmikuun alussa. Anniina on viidennen vuoden artenomiopiskelija Helsingistä ja Keskustan Opiskelijaliiton varapuheenjohtaja. Anniina opiskelee ohjaustoimintaa Hämeen ammattikorkeakoulussa ja ollut mukana järjestötoiminnassa useamman vuoden.

Avain-lehti

 
Avain_4_14_kansi.jpg
 

Avain-lehti, erilainen naistenlehti
Tutustu, ihastu ja tilaa!
Osallistu

KOL_logo.jpg

KENU_logo.jpg

Kerttu.jpg

Nytkis.jpg

Keskustanaiset verkossa